Iloni Imedemaal avatakse täna Tšaikovski “Luikede järvest” inspireeritud näitus

Haapsalus Iloni Imedemaal avatakse täna näitus “Luikede järv – balleti võlumaailm”. Näitus räägib Pjotr Tšaikovski balleti esmaettekandest Eestis.

Esimene lavastus loodi 1940. aastal, lavastajaks eesti ballettmeister, pedagoog ja tantsija Rahel Olbrei. Näitusel saab näha Eesti teatri- ja muusikamuuseumi kogudest pärit fotosid, noodiraamatuid, Natali Mei loodud kostüümikavandeid ning hilisemate lavastuste kostüüme.

Näitust ilmestab Rahvusooper Estonia koostatud videomaterjal stseenidega “Luikede järve” lavastusest. Väikesed balletihuvilised saavad näituseruumis ise varvaskingi ja kauneid balletikostüüme proovida.

Näituse kuraator on moskvalanna Elizaveta Miroshnikova, mitme maineka rahvusvahelise kultuuri-ja muusikafestivali kunstiline juht, kes oma suved perega Haapsalus veedab. Huvi ja armastus kuurortlinna ajaloo vastu tekitas soovi luua näitus Haapsalus viibinud helilooja Tšaikovski loomingust.

Elizaveta Miroshnikova sõnul on tal väga hea meel, et juba teist aastat toimub Haapsalu Tšaikovski festival. “Näitus on hea võimalus pakkuda kontsertide kõrval lisaprogrammi Haapsallu saabuvatele Tšaikovski muusika austajaile ning tekitada balletihuvi ka laiema publiku seas. Kindlasti aitab Iloni Imedemaal avatav näitus ka lastel balletimaailmast paremini aru saada,” selgitas Miroshnikova.

Näituse on kujundanud Anastassia Kovõtška. Graafilise disaini autor on Anneliis Aunapuu.

Näitusega kaasnevad eriprogrammid:

  • Temaatiline jalutuskäik “Tšaikovski jälgedes” saab alguse näituselt ja viib huvilised Tšaikovski pingini. Teejuhtideks Elizaveta Miroshnikova ja Jüri Kuuskemaa. Neljapäeval, 28.06 kell 12.00 vene keeles ja reedel, 29.06 kell 12.00 eesti keeles.
  • Balletipühapäevad. Külas on baleriin Eve Andre-Tuga. 29.07 kell 12.00 ja 12.08 kell 12.00

Näitus jääb avatuks kuni 30. septembrini 2018.

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Haapsalu linn.

Lisainfot leiab Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kodulehelt www.salm.ee.

Maarja Kõuts
SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.