Maaleht Kirblas ja Haapsalus: Teenindus ja kaubandus meelitab inimesed traditsiooniliselt maatöölt

Maal elavate inimeste töökohavalikud on aastate jooksul pea peale pööratud – inimesed lähevad tööle pigem teenindusse ja kaubandusse, mitte traditsiooniliselt maaeluga seotud valdkondadesse, kirjutab Maaleht.

OÜ Kirbla juhatuse liige Toomas Laos robotlaudas. F: Ivar Soopan

“Maarahvas on loobunud omaenda valdkonnast, põllumajandusest – nagu ka jahindusest, metsandusest ja kalandusest –, ning proovinud koonduda kõrgemasse väärtusahelasse. Ehk siis peamiselt kaubandusse ja teenindusse – müüma ja teenindama,” ütleb statistikaameti juhtivanalüütik Jaan Õmblus.

Arvudes on olukord selline: kui 2000. aastal oli maa-asulate palgatöötajatest hõivatud põllumajanduse, jahinduse, metsanduse ja kalandusega 16,4%, siis 2017. aastal oli nende osakaal vähenenud kaks korda, 8,2%ni.

Statistika näitab, et samal ajal on oluliselt suurenenud nende maa-asulais elavate inimeste hulk, kes on läinud tööle teeninduse, kaubanduse, majutuse jms valdkondadesse, mis pigem on linnalise iseloomuga ega ole seotud põllumajandusega. Arvuliselt on nimetatud valdkondadesse siirdunud 17 aasta jooksul 9,5% maa-asulate palgatöötajaist.

Pärnumaal tegutseb osaühing Kirbla, mille lautades on tipp-ajal tuhatkond looma. 1982. aastast Kirbla asulas loomakasvatusega tegelenud Anne Põldäär tõdeb, et vahel on mõõt täis olnud küll, aga võimalusele minna kuhugi linna tööle, näiteks kauplusse müüjaks, pole ta mõelnud.

Pikemalt loe osaühingust Kirbla ja töötajate otsimisest Haapsalu Fra Mare spaas Maalehe artiklist

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.