Matsalu filmifestivali peapreemia võitis Jan Hafti film “Norra nõiduslikud fjordid”

Matsalu loodusfilmide festivali üle 800 filmi seast kokku pandud võistlusprogrammi ja festivali Grand Prix võitis sel aastal sakslase Jan Hafti film “Norra nõiduslikud fjordid”.

Matsalu loodusfilmide festivali peakorraldaja Silvia Lotman on õnnelik, et aina rohkem filmisõpru ja keskkonnahuvilise jõuab ka festivalile. “Meile saadeti festivalile üle 800 filmi, millest valisime välja vaid 90 parimat. See näitab, et Lihulas ja ka mujal linastuvatel seanssidel on näha tõesti vaid maailma parimaid loodusfilme. Tundub, et vaatajad on sellest aru saanud ning iga aastaga tuleb loodusfilmide nautijaid festivalile aina rohkem rahvusvahelisi filmitegijaid ning niisama külalisi,” ütles Lotman

Festivali rahvusvaheline žürii kirjeldas sakslaste võidufilmi Norra fjordidest nii: “Kogu oma mitmekesisuses ja ootamatutes vormides ilmub suurele ekraanile veealune maailm. Seal, kus vesi paitab veealuseid mägesid, lokkavad tillukesed eluvormid ja meelitavad ligi merekoletisi. Esmapilgul kaitsetud hahad on tibusid kaitstes võrdväärsed vastased ning krabide eest põgenejad suudavad lennata. Põhjamaiste helide saatel tuuakse külma hämariku ilu vaatajani uskumatult värvikirevalt.”

Matsalu loodusfilmide festival on iga aastaga muutumas aina populaarsemaks, mida näitaks ka sel aastal löödud ühe linastuse vaatajarekord. Reedel esilinastunud Joosep Matjuse eepiline loodusfilm “Tuulte tahutud maa” tõi Lihula kultuurimajja ligi 550 huvilist. Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks loodud film sa ka tunnustuse oma kategooria parima operaatoritöö eest.

Lisaks põhiprogrammile andsid omapoolsed eriauhinnad välja ka Tallinna Loomaaed, Matsalu rahvuspark, Eestimaa Looduse Fond ja Ungari Instituut. Lisaks andsid National Geographic Eesti ja Matsalu loodusfilmide festival üheskoos tunnustuse ühele noorele Eesti videotegijale – Meiko Lindebergile.

Matsalu loodusfilmide festivali viimane, pühapäevane päev on Lihulas traditsiooniliselt pühendatud võidufilmidele ning annab võimaluse neile, kes varem kohale jõudnud ei ole, saada osa festivali parimatest linastustest.

Festivali žürii otsustas välja anda filmifestivali preemiad alljärgnevalt:

Parim montaaž

Filmile – ” Tavatult suured närilised”, monteerija: Quinn Costello (USA)

Parim kaameratöö

kategoorias “Loodus” filmile ” Tuulte tahutud maa “, Eesti, Operaatorid: Joosep Matjus, Atte Henriksson, Jan Henriksson

kategoorias “Inimene ja loodus” filmile ” Maata kuninganna”, Norra, režissöör ja operaator: Asgeir Helgestad

Parim režii

kategoorias “Inimene ja loodus” filmile “Pargivaht ja leopard” , Iraan, režissöörid : Fathollah Amiri, Nima Asgari

kategoorias “Loodus” filmile ” Päikeselapsed – liblikad”, Saksamaa, režissöör: Jan Haft

I preemia

kategoorias “Loodus” filmile ” Polaarhundid – Arktika kummitused “, Saksamaa, režissöör Oliver Goetzl

kategoorias “Inimene ja loodus” filmile ” Pargivaht ja leopard “, Iraan, režissöörid : Fathollah Amiri, Nima Asgari

Festivali peapreemia, Grand Prix, võitjaks valiti film: Norra nõiduslikud fjordid, Saksamaa, režissöör Jan Haft

Mart Valner

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.