Haapsalu ametlikuks suvitajaks registreeris end sel suvel sadakond külastajat

Sel suvel oli kõigil võimalik Haapsalu Turismiinfokeskusest osta endale nimeline suvituskaart, millega tuli kaasa 20 pakkumist Haapsalu ettevõtetes, suvituskaart jääb meenena meenutama ka suvitaja 2018. aasta suve kuurortlinnas.

Kaardi ostjate vahel loositi välja majutuspakett Fra Mare Thalasso Spa Hotellis väärtusega 308 eurot. Suvitajaks registreeris sadakond inimest ning loosi võitjaks osutus külaline Saksamaalt. Suvituskaardi omanuks sai teiste hulgas ka Eesti president Kersti Kaljulaid.

Väljastatud kaart on inspiratsiooni saanud 1930-ndatel Haapsalus kasutatud suvituskaardist. Nimelt tunnistas Venemaa riigivõim 19. sajandi lõpus Haapsalu üleriigilise tähtsusega kuurordiks ja andis seega õiguse kuurordimaksu küsida sisse sõitnud suvitajatelt. Hooajal sisse sõitnud registreeriti, küsiti tasu ja ilmselt anti vastu ka mingisugune kviitung või kaart.

Suvitajate registreerimine jätkus ka Eesti Vabariigi ajal, millega tegeles Haapsalu linna kuurordivalitsus (koos aadresslauaga). Saabunud suvitajad pidid end linnavalitsuses registreerima ja suvitusmaksu maksma, kui tuldi kauemaks kui viis päeva. Selle kohustuse täitmist tõendaski suvituskaart.

Suviste eluruumide väljaüürijad vastutasid samuti, et nende kostilised oleksid sisse registreeritud. Nn suvitusjäneseid püüdis ka politsei. 1930-ndate teises pooles tunnustati aukülaliskaardiga suvitusveterane, kes olid siin veetnud 15 ja rohkem suve.

Suvitajaks saab registreerida taas 2019. aasta suvel.

Suvituskaardi välja andmist viis läbi MTÜ Läänemaa Turism. Välja andmist toetasid:

 • Haapsalu linnavalitsuse
 • Fra Mare Thalasso SPA
 • Haapsalu Pitsikeskus
 • Spaahotell Laine
 • Kauplus Ratta-Vabaaeg
 • Herman Bistroo & Baari
 • Lija Käsitööpood
 • Hetkepüüdja
 • Mesimoka kohviku
 • Villa & Restoran Soffa
 • Grand Holm Marina
 • Kuursaali Suvekohvik
 • Ehe ja Ehtne Käsitöö
 • Talumehe Kõrts
 • Ökopood Allikas
 • Joogafestival
 • SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid

Annika Mändla
MTÜ Läänemaa Turism juhataja

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.