MENUKAS KONTSERT: Kullamaa kirikus kõlas Rudolf Tobiase muusika

Kontsert Rudolf Tobiase heliloomingust Kullamaa Püha Johannese kirikus pühapäeval, 23. septembril tõi kokku kirikutäie rahvast.

Kullamaalt pärit maailmakuulsa helilooja loomingut esitasid Viimsi Püha Jakobi koguduse kammerkoor Andrus Kalveti ja Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse koor „Laudate Dominum“ Veljo Reieri dirigeerimisel. Orelil oli Kersti Petermann, UI kirikumuusika osakonna juhataja.

Esitatud kava oli väga nõudlik, kui Tobiase juures üldse vähemnõudlikest helitöödest rääkida tohib. Ja koorid õigustasid ootusi  täielikult. Kava algas „Kiituslauluga“, järgnesid „Kyrie“, „Joonase lähetamisest“, „Otse kui hirv“.

Koraalieelmängud tõid vaheldust kava teisele poolele, mille lõpetas pateetiline ja võimas „Eks Teie Tea“, mis mõnelgi kuulajaist silma niiskeks tegi. Huvitav märkida, et algselt oligi selle pealkiri „Hümnus“, kui see Peterburis 1900. aastal esmaesitusele tuli, kus Artur Kapp oli orelil ja Rudolf Tobias ise dirigeeris.

Kontserdi avasõnad ütles kauaaegne Kullamaa õpetaja, nüüd õpetaja-emeeritus Ants Leedjärv, kes külastas oma kodukirikut koos abikaasa Tooniga, kauaaegse Kullamaa organisti ja koorijuhiga. Kohal oli ka Saare-Lääne piiskop Tiit Salumäe abikaasaga ning kauaaegse Kullamaa õpetaja ja Läänemaa praosti Martin Terasmaa tütred abikaasadega.

Järgmine kontsert Kullamaal on 1. oktoobril, muusikapäeva puhul. See toimub kultuurimajas. Rudolf Tobiast kontserdiga meenutame tema surmaaastapäeval oktoobri lõpul. Siis süütame ka esimest korda talle pühendatud kunstiliselt kujundatud hiigelküünla. Ootame Kullamaa kontsertidele jätkuvalt rohket osavõttu!

Lembitu Twerdjanski

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.