Uuenev Haapsalu piiskopilinnus saab nurgakivi

Sel reedel, 5. oktoobril kell 13 paigaldatakse pidulikult Haapsalu piiskopilinnuse muuseumi nurgakivi. Keskaegse piiskopilinnuse rekonstrueerimise eelarve on 5,3 miljonit eurot ja muuseum avatakse külastajatele 2019. aasta juulis.

Rekonstrueerimise tulemusena saab Haapsalu linnuse muuseumi võtta kasutusele aastaringselt.

Projekt kestab kokku 18 kuud ja ehitustööde teostajaks on Restor AS. Ehitusprojekti on koostanud KAOS Arhitektid OÜ.

2019. aasta juulis avaneb Haapsalus külastajatele täielikult uuenenud linnuse muuseum, mille ekspositsioon keskendub kohaliku keskaegse väikeriigi elu-olule. Muuseumis hakkavad paiknema lisaks arheoloogilistele leidudele ka interaktiivsed maketid, mis võimaldavad külalistel paremini mõista keskaegset elukorraldust, näiteks aja mõistet läbi töötavate vee-, mehaanilise kella maketi.

Suure osa ekspositsioonist hõlmab keldris paiknev relvaarsenal, mille väljapanek keskendub keskaegsele relvadele ja sõjapidamise viisidele. Ekspositsioon asub keldri- ja esimese korruse ajaloolises ruumide labürindis, mille kogupikkus on üle 600 meetri.

Täiesti uue mõõtme loob linnuse välismüüridele rajatav müüritee, mis hakkab kõrguma linnuse siseõue kohal ning millelt avanevad imeilusad vaated linnusele, lahele ja Haapsalu vanalinnale.

Linnusesse paigaldatakse kaks lifti, mis võimaldab linnusekülastust ka lapsevankri või ratastooliga.

Haapsalu linnus on 13. sajandil rajatud piiskopilinnus, mis oli üle kahesaja aasta ühe väikeriigi – Saare Lääne piiskopkonna süda. Linnuse kasutamine sõjalisel otstarbel lõppes 17. saj. alguses ja linnuse kui turismiobjekti tähtsus hakkas kasvama 19. sajandi lõpul koos Haapsalu arenguga kuurortlinnaks.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.