Viirushaiguste levik toob kaasa ravimimürgistused ja katkised kraadiklaasid

Oktoobrikuus on terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662 ravimimürgistuse tõttu helistatud enam kui 40 korral, rohkem kui pooltel juhtudel oli kannatanuks kuni kolmeaastane laps. Katkisest elavhõbeda termomeetrist on septembris-oktoobris teada antud üheksal korral.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oderi sõnul moodustavad kolmveerand infoliinile 16662 tehtud kõnedest kemikaalide ja ravimitega seotud õnnetusjuhtumid, kuid eriti kerkib ravimi-temaatika üles sügisel.

“Sügisel on inimesed rohkem kodus ning oktoobris hakatakse aina enam haigestuma ülemiste hingamisteede haigustesse. Ilmselt seetõttu jäetakse ravimid ka kergekäelisemalt lauale või kapi peale. Sealt pole lapsel neid kuigi raske kätte saada,” ütles Oder, kelle sõnul on sel kuul väikelapsed saanud kätte ja tarbinud nii erinevaid tablette, tinktuure kui ka salve. Samuti on väsinud lapsevanem tähelepanematusest lapsele andnud vale ravimit või eksinud annustamisega.

Üheksal korral tuli ravimimürgistuse saanud laps toimetada haiglasse.

Samuti antakse viirusperioodil infoliinile teada purunenud vanamoodsatest kraadiklaasidest. Septembris oli selliseid juhtumeid viis, oktoobri kahe esimese nädalaga juba neli.

“On oluline meeles pidada, et purunenud elavhõbeda kraadiklaasi koristamisel ei kasutataks tolmuimejat, sest see tuleks seejärel ära visata,” ütles Mare Oder.

Elavhõbe ei imendu seedetraktist ega naha kaudu, küll aga on ohtlikud tema aurud. Seda eriti juhul, kui soojas tolmuimeja trumlis neid igal kasutuskorral mööda elamist veel väga pikka aega laiali puhutakse. “Kutsume inimesi üles ravimeid hoolikalt hoiustama ning vahetama oma elavhõbeda-põhised termomeetrid uute ja ohutumate vastu.”

Terviseameti mürgistusteabekeskuse põhieesmärk on haigestumise, tervisekahjustuste ja suremuse vähendamine ägedate mürgistusjuhtumite tõttu. Terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile saab helistada ööpäevaringselt mistahes ägeda mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral, kõne on tavatariifiga ning anonüümne. Infoliinil 16662 töötavad pikaajalise erakorralise meditsiini kogemusega spetsialistid, kes vastavad telefonile nii eesti kui vene keeles ning kes oskavad mürgistuse puhul leida kiiresti kõige sobivama tegutsemisskeemi.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.