Läänemaa ühisgümnaasium tähistas taas hõimupäevi

On saanud traditsiooniks, et esimese perioodi viimane nädal (oktoobri kolmas nädal) möödub LÜGis hõimupäevade tähe all. Igal aastal on keskmes üks hõimurahvas (ühel aastal oli ülevaade kõigist soome-ugri rahvastest), eelmisel aastal näiteks soomlased.

Sel aastal olid fookuses meie kauged sugulased ungarlased. Idee Ungarile ja ungarlastel rohkem tähelepanu pöörata tuli eelmise aasta lõpuklasside Ungari-reisil – tekkis väga hea kontakt meie ungarlannast giidi Gabriella Nadiga.

Hõimupäevade puhul oli koolis üles pandud teemakohane infostend ja näitus fotodega Budapestist, mille autor on Ungari aukonsul ja Munkacsy Mihaly nimelise Eestimaa Ungarlaste Ühingu  juhataja István Bán. Gabriella Nadi ja István Bániga toimus ka kohtumisüritus.

Kuna Gabriella Nad on töötanud pikka aega giidina, oskas ta väga köitvalt õpilastele rääkida Ungarist kui maast, ungari keelest, kultuurist ja ajaloost. Sai kuulata nii Ungari hümni, vaadata rahvatantsu kui ka näha-kuulda Ungari kaasaegse  popmuusika esitajaid.

Kohtumise sisse mahtus väike keeletund ja vähemalt esmane sõnavara sai küll kuulajatele selgeks. Seda tõendas kohtumise lõpus olnud viktoriin, mille tublimatele vastajatele jagati Ungarist toodud maiustusi. István Bán rääkis lühidalt Eestis elavatest ungarlastest ja nende ühingutest.

Külalised tõid kaasa hulganisti kingitusi (raamatuid, pastapliiatseid, märkmik, vihmavari, maiustusi jne), mis jagati Ungari-teemalise viktoriini võitjatele, ja raamatukogule annetati mitu eksemplari ungari nüüdiskirjanduse ühe kõige populaarsema ja parema autori János Háy novellivalimik „Budapesti sillad“. Kõik need kingitused ja raamatud olid Tallinna Ungari instituudi poolt.

Koostööd on igal aastal hõimupäevadel teinud ka koolisöökla (Q Catering). Selgi aastal pakuti ühe nädala jooksul iga päev eri ungari kööki tutvustavaid roogasid.

Ansambel Berka. F: Tiina Brock

Meeleoluka punkti hõimupäevadele pani ansambel Berka. Ansambel Berka Ungarist viibis Eestis esimest korda ja andis siin kokku mitu kontserti. Ungarlased tutvustasid oma rahvapille ja esitasid traditsioonilisi lugusid. 2008. aastal loodud Berka viljeleb moldva csángóde muusikat, mis on Ungari rahvamuusikaaustajate üks lemmikuid. See muusika on levinud  Rumeenia aladel elava ungarikeelse rahvusvähemuse seas ja kannab endas veel keskaegseid jooni. Csángóde traditsioonilisteks muusikariistadeks on vilepillid furulya ja kaval, ning viiul, samuti lautopärane instrument koboz ja ja trumm, millel kõlavad ungari, rumeenia ja isegi balkani viisid.

Väga meeldiv oli ka see, et sedapuhku rääkisid kõik ansambliliikmed ungari keelt, mille kuulmine siin Eestis väga harukordne on, tõlgiks oli kaasas Siiri Erm-Nairismägi.

Kontserdi lõpuosas oli üllatusmoment, mil üks vabatahtlik neiu ja noormees riietati ungari traditsioonilistesse rahvarõivastesse. Lisaloo mängimisest Berka ei pääsenud – sedavõrd meeldis nende ehe ja hoogne esitus kuulajaile. Pärast kontserti tegi kooli Meediaklubi väikese intervjuu bändi ainsa naisliikmega, fännid tegid ansambliliikmetega pilte ja küsisid autogramme. See oli imetore lõpp Ungari päevadele ja ühtlasi kogu 1. perioodile.

Ansambli „Berka” Eestis esinenud liikmed:

Dorottya Tóth – laul ja tantsuõpetus

Szabolcs Endrődi – vilepillid furulya ja kaval ning klarnet

Dávid Botlik – lautopärane pill koboz

András Bergics – viiul, torupill

Ansambli esinemised Eestis said teoks tänu Rahvuskultuuri Fondi rahalisele toele.

Tiina Brock
eesti keele ja kirjanduse õpetaja, humanitaarsuuna juht

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.