Poola juubel toob Haapsalu raamatukokku tähelepanuväärse näituseprojekti

Neljapäeval, 8. novembril kell 15 tähistame Haapsalu raamatukogus (Posti 3) Poola taasiseseisvumise 100. aastapäeva ja Eesti iseseisvumise 100. aastapäeva Arnold Juhansi kogust pärit esemenäituse “Bog, Honor, Ojczyzna. Poola sõdur sõjatandritel 1918-1945” ja repronäituse “Marssal Józef Piłsudski Zdzisław Czermański 13 pildil August Pulsti kunstimapist” avamisega. Kohal on ka Poola suursaadik Eestis Grzegorz Kozłowski.

August Pulsti kunstimapist pärit pildid on 1935. aastal kõrgtrükitehnikas tehtud reproduktsioonid originaaljoonistustest, mis kujutavad Poola marssalit Józef Piłsudskit aastatel 1914-1935. Need marssal Edward Rydz-Śmigły allkirjadega portreed kingiti tõenäoliselt ühe kõrgel tasemel toimunud visiidi ajal August Pulstile, et tunnustada tema venna Mihkel Pulsti teeneid Poola sõjas bolševike vastu. Portreesari avastati 2014. aastal August Pulsti lesele kuuluva maja pööningult Pirital.

Lisaks on näitusel Poola välisministeeriumi välja antud medaljon riigi taasiseseisvumise tähistamiseks, kus on samuti kujutatud Piłsudskit.

Józef Piłsudski (5.12.1867-12.05.1935) oli mitmeplaaniline isiksus – revolutsionäär, sotsialist, vabadusvõitleja, publitsist, poliitvang ning Poola Vabariigi taassünni järel ka riigipea ja sõjaväe ülemjuhataja.

Näituseprojekt saab teoks Poola saatkonna, Eesti Endiste Metsavendade Liidu, Läänemaa Vabadusvõitlejate Ühenduse, Kaitseliidu Lääne maleva ja Lääne Maakonna Keskraamatukogu koostöös.

Liina Valdre
Lääne Maakonna Keskraamatukogu

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.