Vello Kuhi oli seenioride maailmameistrivõistlustel parim Eesti tennisist

Seenioride maailmameistrivõistlused tennises peeti tänavu Horvaatias. Turniir viidi läbi ilusas Istra poolsaarel asuvas väikelinnas Umag, kus on kolm tennisekeskust.

Otsustavad mängud olid Goran Ivanisevitši nimelisel peaväljakul ATP tennisekeskuses. Kokku osales 477 tennisemängijat vanuseklassides 65, 70, 75, 80 ja 85+. Eestist oli viis mängijat.

Turniir oli kõrgetasemeline, esindatud olid kõik suured tennisemaad oma selle vanuse parimate mängijatega.

Vello Kuhi Umagis. F: Vello Kuhi

Eestlaste au hoidis kõrgel Vello Kuhi, kes jõudis lohutusturniiril finaali, teised kaasmaalased jäid seekord võiduta.

65+ vanuseklassis, kus osales meesüksikmängus 116 mängijat, Kuhil esimeses ringis kõige paremini ei läinud, kaotus tuli vastu võtta itaallaselt Riccardo Ciancilt.

Seejärel aga tulid võidud argentiinlase Adolfo Marcelo Di Sarli üle 6-2, 6-0 ja ukrainlase Juri Krolenko üle 6-3, 6-3. Järgnenud võidumäng austerlase Peter Gutmanniga 6-4, 6-2 ning võit rumeenlase Peter Santeiu üle tagas pääsu lohutusturniiri finaali.

Seal kahjuks mäng ei õnnestunud, täiesti võidetavalt vastaselt, Saksamaad esindanud belglaselt Xavier De Villepinilt tuli vastu võtta kaotus 1-6, 1-6.

Lohutusturniiri finaali jõuda ja neli võitu koju tuua on parim tulemus, mis Vello Kuhi seni seeniorideklassis MM-turniiril – mis on kõrgeima, A-kategooria turniir – saanud on.

94-aastane eeskuju

Et suurem osa aktiivsest tenniseelust võib olla veel ees, tõestas kohtumine turniiril mängiva ukrainlase Leonidiga.

Leonid Stanislavskyi tõuseb Iga päev ülesse, võimleb, teeb 20 kätekõverdust ja seejärel läheb jooksma. Kolm korda nädalas mängib ta tennist kohalikus tenniseklubis Harkovis. 2015. aastal pärast kümmekond aastat tennisega tegelemist osales ta esimesel ITF-turniiril. Praegu mängb ta oma neljandatel ITF superseenioride maailmameistrivõistlustel, osaledes üksikmängus, paarismängus ja segapaarismängus.

Leonid Stanislavskyi on 94 aastat vana. Ta oli vanim mängija 2018. aasta meistrivõistlustel Umagis. Stanislavskyi on nüüd mänginud tennist poole oma eluajast. Pensionil erulennuväeinsener tegeles eri sportmängudega koos sõpradega kuni 40. eluaastani, seejärel 40 aastat oli sport lihtsalt üks ajaviide, kuni teda märkas üks eakas naismängija.

„Pärast oma esmakordset osalemist rahvusvahelisel turniiril postitasin ma endast video pealkirjaga „80-aastane Ukraina naine ITF maailmameistrivõistlustel“,” räägib Galyna Goryana, Leonidi segapaarismängupartner Umagis. „Seejärel sain ma video 91-aastase Leonidi mängust. Võtsin temaga ühendust ja sain teada, et ta ei ole kunagi osalenud turniiridel. Niisiis kutsusin ta Kiievisse mängima ja kui ma rääkisin, et lähen Horvaatiasse osalema ITF superseenioride maailmameistrivõistlustele, läks Leonid väga põlema ja otsustas meiega ühineda. Tema esimene turniir oli maailmameistrivõistlused!”

Kolme lühikese aastaga on Stanislavskyst, harrastusmängijast saanud nagu väike täht Ukraina tennisekarussellis. Ta teeb koostööd rahvusliku tennise naiste esinumbri Elina Svitoliniga, 1999 Roland Garrosi finalisti Andrei Medvedeviga ja nende mõlema sponsori, meediamagnaadi Juri Shapronoviga, kes korraldas talle 2017. aastal Wimbledoni turniiri külastuse, kus Leonid lootis kohtuda väljakul ja veidi palli lüüa Roger Federeriga.

„Kas sellises vanuses inimesed ikka mängivad tennist?“ olevat Federer küsinud, kui Shapronov talle sellise ettepaneku tegi. Sellest matšist ei saanud küll asja, kuid Stanislavky kohtus Federeriga ja peale tema veel mitmete kuusustega:

„Martina Hingis, Victoria Azarenka, Juan Martin del Potro, Andre Agassi – tegin nende kõikidega pildi,“ rääkis ta õhinal oma viibimisest Svitolina kaaskonnas Wimbledoni All England Clubis.

Stanislavsky on tänulik Shapronovile oma tennisekarjääri toetamise eest, kuigi oleks soovinud seda ise teha. Terve elu on ta elanud Harkovis, välja arvatud II Maailmasõja ajal, kui ta evakueeriti Siberisse tööle lennukitehasesse. Nüüd aga on ta esindanud oma riiki turniiridel Horvaatias, Türgis, Austrias ja Ameerika Ühendriikides.

„Ma arvasin, et olen vanim mängija Euroopas, kuid võisteldes Ameerikas sain kinnitust, et olen vanim ka seal,“ rääkis ta. „Seal oli küll üks Rootsi mängija, kellel vanust 102 aastat, kuid tema enam ei võistle, nii et turniiridel olen mina kogu aeg vanim.“

„Ma usun, et peab rohkem tähelepanu pöörama mängijatele, kellel vanust üle 90, siis minuvanuseid tuleb veel. Ma tean veel sellises vanuses mängijaid üle maailma, kuid nad ei osale. Neid tuleb julgustada ja kutsuda sporti tegema.“

Goryana ja Stanislavsky kaotasid esimeses ringis segapaarismängus Kanada abielupaarile Rosemarie ja Robert Asch 1-6, 2-6. „Me võitlesime väga tugevalt,“ kinnitas Stanislavsky. „Me võitsime kolm geimi ja see on võit meie jaoks,“ lisas Galyana. Koos on neil vanust 179 aastat ja sellega võiks nõustuda, kuid tema partner ei taha sellest kuulda.

„Paljud ütlevad mulle, et võit ei ole tähtis, hea on ,et ma olen väljakul ja mängin. Kuid see ei ole piisav minu jaoks. Alguses, kui ma olin harrastaja, tundsin mängust lihtsalt rõõmu. Nüüd mulle sellest enam ei piisa. Ma vajan edu, ma tahan võita!“

Mis on Stanislavsky saladus? Lihtsalt öeldes – armastus elu vastu. „Sa armastad elu ja sa armastad inimesi. Sa jäta see võitlus kõrvale, ole mõistev ja suhtu lugupidamisega teistesse.“

„Kui mu tervis võimaldab, tahan mängida tennist veel siis, kui olen 100-aastane. Sinna on veel kuus aastat. Ma tunnetan oma vanust, kuid õhk siin Horvaatias on suurepärane. Ma tunnen ennast ülihästi. Ma ujun meres peale igat mängu. Me lõpetasime mängu hilja, kuid ma lähen ikkagi ujuma. Vesi lõdvestab mind. Ma tahan jätkata mängimist. Mu enesetunne on suurepärane. Ma olen saanud suure tähelepanu osaliseks, kuid ma tunnen, et ei ole seda veel täielikult ära teeninud. Ma vajan võitu!“

„Sa oled veel noor, alles 94,“ ütles Goyana talle. “Tema saladus on optimism ja korrapärane füüsiline treening. Ühel päeval me kindlasti võidame!“

Selline elurõõm ja optimism on kadestamist ja järeletegemist väärt.

Vello Kuhi

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.