Neljapäeval tähistatakse Haapsalus Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva

Neljapäeval, 3. jaanuaril kell 10.30 tähistame vaikuseminutiga Vabadussõja relvarahu 99. aastapäeva ja mälestame Eesti vabaduse eest võidelnuid.

Vabadussõjas langenute mälestustseremoonia Haapsalus toimub läänlaste Vabadussõja mälestussamba juures lipuväljakul. Möödub 99 aastat hetkest, mil Eesti – Nõukogude Venemaa rindel vaikisid relvad. Eesti oli ohvrite hinnaga kindlustanud endale riigina püsimajäämise. Eesti tõestas, et osava tegutsemise ja heade liitlastega suudab ka väikeriik võita ülekaalukat agressorit.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva tseremoonial kõnelevad Kaitseliidu Lääne maleva pealik kolonelleitnant Meelis Pernits ja Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman, modereerib KL Lääne maleva staabiülem mjr Jüri Bachman. Ühispärja „Läänemaa rahvalt“ asetab KL Lääne maleva pealik kol-ltn Meelis Pernits. Hingepalvuse peab Lääne piiskop Tiit Salumäe. Seejärel mälestusküünalde asetamine Vabadussõja mälestussambale.

Vabadussõja lahinguväljadel oli langenud üle 2000 võitleja, haavadesse-haigustesse suri teist sama palju. Ühtekokku kaotas Eesti üle 6000 inimese, haavatuid 12 000. Kuid – ilma Vabadussõja võiduta poleks tänasel päeval Eesti riiki ega rahvast.

Anti välja 3224 Vabaduse risti, neist 2077 Eesti kodanikele, välismaalastest enim inglastele ja soomlastele. Kahekümnendatel alustati tavaga pidada iga aasta 3. jaanuaril relvarahu kehtima hakkamise hetkel vaikuseminutit, austamaks Vabadussõjas võidelnud eestlasi ja välismaalasi. 26 aastat tagasi taastas Eesti Muinsuskaitse Selts relvarahu mälestushetke pühitsemise avalikult.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäev on kuulutatud lipupäevaks.

Heiki Magnus
KL nooremveebel

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.