Roger Tibar: Noorena on keeruline meie valimisringkonnas head valikut teha

Valimised on ametlikult saanud stardipaugu. Kaks giganti võitlevad valimisvõidu eest ning ülejäänud loodavad, et just nemad on need lemmiksugulased, kes võetakse koalitisoonikõnelustele kaasa. Kahjuks aga ei joonistunud sel korral valimiste-eelsel perioodil välja seda üht kõnekat teemat, mille poolt või vastuliini taha oleks koondunud suur osa Eesti ühiskonnast.

Pigem visati meile ette rida markantseid teemasi, puhudes neid meedia abil suureks, õhutades vaenu reitingutega manipuleerimiseks. Selle asemel, et tegeleda teemadega nagu näiteks eakate ja noorte võrdne kaasamine ühiskondlikesse otsustusprotsessidesse, rahva (eeskätt noorte) vaimne tervis, haridussüsteemi reformimine, et me lõpuks heidaks kõrvale aastakümneid vanad õpetamismeetodid ja liiguks tugevamalt mitteformaalse hariduse arvestamise suunas. Ei saa mainimata jätta ka, et lisaks õpetajate puudusele, ei ole õigel ajal otsustatud tegeleda ka eripedagoogide olemasolu tagamisega alg- ja üldharidust pakkuvates asutustes.

Kas praegune olukord kõnetab noori, minemaks valima, tagamaks harjumus otsuste tegemisel, olemaks võrdväärne osa ühiskonnast?

Skeptikuna julgen väite, et mitte. Juba valimisplatvorme analüüsides on näha, et vähesed erakonnad on julgenud noori eraldi kõnetada. Või kui isegi kõnetatakse, siis on lubadused õhku täis, luues pildi, mis tegelikult midagi paremaks ei muuda, aga kirjamustas tundub tore.

Hea küll, olukord on küll läinud paremaks, võrreldes 2015. aasta riigikogu valimistega. On saadud aru, et ka noor inimene (siinkohal tuletan meelde, et Eesti on noor kuni 26-aastane), on valija ning nende peale peaks ka mõtlema. Küll aga mõtlemise tasandile see reeglina ka jääbki.

Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa valimisringkonna kandidaate vaadates on muidug kurb tõdeda ka seda, et Haapsalu küll peab ennast laste- ja noortesõbralikuks linnast, kuid ringkonna peale tervikuna on meil noortepõud. Kandideerivad emeriitpoliitikud, kelle nimi ja nägu on tuttav, aga kui säilitada kriitikameel, siis teate küll – palju sõnu, vähe sisu.

Tore on näha, et mõne erakonna kandidaatide seas on ka uusi tulijaid (ka noori), kuid praegused koalitsioonierakonnad pole meie ringkonna puhul teinud tööd nimekirja nooruslikumaks muutmisel. Samas ei saa seda ka ainult erakondade kapsaaeda visata.

Suur vastutus on noortel endil. Meil on vaja näidata ennast võrdsete partneritena ning kummutada meie vanemate poolt kaela määritud müüdid lumehelbekeste põlvkonna kohta (kusjuures kui vaadata uudiseid lumehelbekestest, siis millegipärast kasutavad seda sõna enamasti ainult keskealised – mõttekoht?).

Selleks aga, et teha kaalutletud valik, mitte pelgalt pastaka põhjal, soovitan külastada veebilehte nimega poliitikudlubavad.ee. Noortevaldkonna eksperdid panid pead kokku ja analüüsisid kaheksa erakonna valimisplatvorme just noorte vaatest. Kõikide valimisplatvormide läbi lugemine pole kindlasti vajalik. Seda eriti olukorras, kus mõnes platvormis lubatakse kõikidele kõike. Ehk aitab see veebikeskkond sul infot tarbida kontsntreeritud kujul ning enda otsuses selgusele jõuda.

Hea noor. Julgustan sind minema valima! Tee julge valik ja ära lase teistel enda eest otsustada.

Roger Tibar
Aktivist Läänemaalt

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.