Evald Okase muuseum avab laupäeval hooaja

Laupäeval, 1. juunil kell 17 avab Evald Okase muuseum Haapsalus suveperioodiks taas külastajatele uksed. Suvehooaega alustatakse kolme näitusega.

Muuseumi teise korruse näitusesaalides on väljapanek Evald Okase loomingust (maalid, joonistused, graafika) ja Mai Levini kureeritud näitus „Akvarell Evald Okase loomingus“.

Pööningusaalis saab vaadata Jaan Elkeni maalinäitust „Kohad ja paigad“ ja esimese korruse galeriis on avatud Aime Kuulbuschi näitus “Skulptuur”.

Evald Okas, Veneetsia, 1966. Akvarell, tušš. F: Evald Okase muuseum

Näitus “Akvarell Evald Okase loomingus” 

Akvarelli, nagu teisigi maalitehnikaid, õppis Evald Okas kasutama juba Riigi Kunsttööstuskoolis. See tehnika sobis visandlike etüüdide või eskiiside tegemiseks, reisimuljete jäädvustamiseks. Akvarelliski avalduvad Okase terav pilk, täpne käsi ja maaliline särtsakus.

Mõlemas kunstimuuseumis, ajaloomuuseumis, teatri- ja muusikamuuseumis, Tallinna Linnamuuseumis on temalt kümneid tehniliselt puhtaid akvarelle. Siiski kombineeris ta seda sageli mõne teise tehnikaga – guaši, tempera või tušiga, neid tehnikaid mujal omakorda akvarellilikult käsitledes.

Perekonnakogus, kust pärinevad näitusel eksponeeritud teosed, domineerivadki segatehnikas või muudes tehnikates, ent akvarelliliku mõjuga tööd. Rohkesti etüüde ja visandeid pärineb sõja-aastatest: punaarmee eesti sõjaväeosade laagrist 1942. aastal Tšebarkulis Tšeljabinski lähedal, mille ümbruses oli hulk maalilisi järvi (Kisegatš jt), Jaroslavlist, kus paiknesid Eesti NSV Riiklikud kunstiansamblid (1943), Moskvast, jne.

See on kütkestav, ühtaegu kunstiline ja dokumentaalne materjal tollest ajast. Suur hulk elavaid, lõunamaist valgust kiirgavaid maale ning joonistusi, sealhulgas akvarelle, on valminud loomingulistel komandeeringutel Armeeniasse (1946) ja Kesk-Aasiasse (1947).

1966. aastal viibis Okas pikemat aega Itaalias loomebaasis, kus oli võimalik ka tööd teha. Õlimaalide kõrval sündis siis ka jõulises käsitluslaadis akvarellilikke värvilisi tušijoonistusi. Nimetatud tööd kõnelevad impressionistlik-improviseeriva laadi sobivusest Okase maalijatemperamendile. See tahk tema loomingus väärib senisest enam väärtustamist.

Näitus jääb avatuks 15. septembrini.

Tutvu muuseumi suvise programmiga SIIT.

Mai Levin

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.