Triinu Laan tuleb oma uut raamatut Haapsallu esitlema

Lastekirjanik Triinu Laanel ilmus sel kevadel kolmas eesti- ja võrokeelne lasteraamat, mille pealkiri on „Krutskiline tita. Päähäkääntävä tita“. Haapsalus toimub raamatu esitlus 12. juunil, kell 11 lasteraamatukogus (Wiedemanni 11).

Eelkooliealistele lastele ja nende peredele mõeldud raamat „Krutskiline tita. Päähäkääntävä tita“ koosneb 15 jutukesest, mis kirjeldavad elu läbi tita silmade. Tekst on paralleelselt eesti ja võro keeles. Eestikeelne tekst võimaldab nii võrokestel kui muudel eestlastel hõlpsasti sisust aru saada ning võrokeelne lisab avastamis- ja äratundmisrõõmu.

„Väikelastele mõeldud raamatute lakooniline tekst võimaldab seda hõlpsasti kahes keeles paralleelselt esitada. Minu pere igapäevane kõnekeel on võro keel, ka raamatu tekstid sündisid esmalt selles keeles. Pean oluliseks, et minu kodukandi keel püsiks ja selle oskajaid leiduks ka järgnevate põlvkondade seas,“ räägib Triinu Laan.

Raamatu prototüüpideks on autori viielapselise perekonna kaks nooremat tütart, kelle vembud inspireerisid autorit raamatu lugusid kirjutama. „Elu nagu filmis, öeldakse mõnikord. Meil on elu nagu raamatus,“ ütleb Triinu Laan naerdes.

Raamat on eriline ka selle poolest, Võru ja Põlva sünnitusmajades sündivate laste perekonnad saavad edaspidi selle kingiks Võru Instituudi abiga.

Triinu Laan on varem avaldanud kaks lasteraamatut. 2007. aastal ilmus „Suur must koer. Suur must pini“ (Triinu Ojari nime all) ja 2016 . aastal „Vana katkine kass. Vana katskinõ kass“ juba Triinu Laanena. Mõlemad raamatud olid ka Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali lastekirjanduse aastaauhinna nominendid. „Suure musta koera raamatu“ käsikiri sai auhinna Põlvepikukonkursilt ja „Vana katkise kassi“ raamat pälvis Lastekirjanduse Keskuselt Aasta Rosina tiitli.

Triinu Laane raamatuesitlusega saavad alguse ka suvised jutu-, mängu- ja meisterdamistunnid Haapsalu lasteraamatukogus, mis toimuvad traditsiooniliselt läbi terve suvevaheaja.

Alates 12. juunist kuni 21. augustini korraldab Haapsalu lasteraamatukogu igal kolmapäeval kell 11 üritusi, kus tutvustame lastele uuemat ja vanemat, eesti ja välismaa lastekirjandust, mille juurde kuulub ka lugude jutustamine, mängimine ja meisterdamine. Sel suvel on tundidesse oodatud ka mitmeid põnevaid külalisi.

Suvised üritused lasteraamatukogus on kujunenud omamoodi kohtumispaigaks Haapsalus suvitavatele lastele, kes kohtuvad siin juba varasemate sõpradega või leiavad uusi.

Jutu-, mängu- ja meisterdamistunnid on kõigile huvilistele tasuta.

Liina Valdre
Lääne maakonna keskraamatukogu

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.