Rannarootsi muuseum kutsub suurpõgenemise 75. aastapäeva mälestuspäevale Haapsalus

Reedel, 20. septembril on Rannarootsi muuseumis põgenemise 75. aastapäevale pühendatud mälestuspäev.

Kell 13-16.30 soovijatele sõidud põgenikepaadiga Haapsalu tagalahel. Naissaare kaluripaat Lilian väljub Rannarootsi muuseumi paadisillalt.

Kell 16 on kogunemine ja kohvilaud Rannarootsi muuseumis (Sadama 32, Haapsalu).

Kell 16.30 esineb ansambel Strand … Rand.

Kell 17 on mälestusüritus muuseumi ees. Põgenemislugu, sõnavõtud, mälestusküünalde süütamine.

Palume kaasa võtta küünal!

Kell 19 on mälestuspalvus paadipõgenemise 75. aastapäeval Haapsalu toomkirikus. Teenib piiskop Tiit Salumäe. Laulab Haapsalu laulustuudio DO-RE-MI, juhatab Anne Pääsuke. Sõnavõtud. Rannavaiba järje esmaesitlemine.

Rannarootsi muuseumi ees asub maakividest sümboolne mälestusmärk. Kivid on toodud ajaloolistelt eestirootsi aladelt. Mälestusmärgi autor on tuntud eestirootslasest maastikuarhitekt Sture Koinberg ja see avati pidulikult 2014 sügisel.

Suurpõgenemine Eestist toimus 1944. aasta suvel ja sügisel. Punaarmee eest põgenes läände u 80 000 inimest. Paljud põgenesid Haapsalust ja Läänemaalt. Meenutame aega, mis puudutas peaaegu kõikide eestimaalaste peresid ja täname neid, kes on abivajajad vastu võtnud.

Ürituse korraldavad Rannarootsi muuseum, EELK Haapsalu Püha Johannese kogudus, Haapsalu Linnavalitsus, Kaitseliidu Lääne Malev, Eestirootslaste Kultuuriomavalitsus, EELK Tallinna Rootsi-Mihkli kogudus, Rootsi Suursaatkond Eestis ja Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu.

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.