Kaasahaaravad mustlasrütmid jõuavad 19. oktoobril Kullamaa kultuurimajja

Mustlased on kirglikud inimesed ning nende rahvatants ja -muusika toob esile kirkaid emotsioone. Mustlaste pikk teekond Indiast Euroopasse, mis algas aastatuhat tagasi, on rikastatud paljude maade motiividega, mida nad läbisid, luues unikaalse heli ja pillimängu viisi.

Suurepärane võimalus tutvuda mustlaste kultuuridega on külastada mustlastantsu ansambli AL SOLi koostatud folklooriprogrammi „Romad: millenniumi kestev teekond“ 2019. aasta kontsertreisil. Kontsertsari on saanud Eesti Integratsiooni Sihtasutuse toetuse, mille eesmärk on tagada, et see ainulaadne ja professionaalne showprogramm jõuaks eri Eestimaa paikadesse.

Laupäeval 19. oktoobril kell 17 saab nautida kontserti Kullamaa kultuurimajas. Piletid on saadaval tund enne etenduse algust kohapeal.

Mustlastantsu ansambli AL SOL asutas 2006. aastal Natalija Ilves eesmärgiga säilitada ja arendada mustlaste folklooritantsu professionaalsel tasandil. Ansambel koosneb endistest professionaalsetest tantsijatest, keda ühendab sügav huvi mustlaste kultuuri vastu.

Viimastel aastatel on ansambel võitnud mitmel Venemaal toimunud mustlaskultuuri festivalil laureaaditiitli ning kahel korral on hinnatud nende esinemist hõbemedali vääriliselt folkloortantsu maailmakarikavõistlusel. AL SOL on esinenud Eestis, Lätis, Soomes, Venemaal ja Prantsusmaal, nende tegevuse geograafiline ala laieneb pidevalt.

Rahvuslik showprogramm „Romad: millenniumi kestev teekond“ on koostatud koostöös silmapaistva laulja Rafael Sharafetdinovi (Moskva Gnesinski Muusikainstituut) ja kitarrivirtuoosiga Slava Bortsov (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia).

Konkreetselt selle esinemisprogrammi jaoks on ansambli kostüümikunstnik Larianna Holm loonud mitmeid uusi imelisi tantsukostüüme. Kontserdi jooksul näeb laval ligi 30 värviküllast kostüümi.

Showprogrammi esinemisrühmast õhkub mustlasmuusikat ja -tantsu ning nende soov on oma kirge publikuga jagada.

 

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.