Haapsalu nägemisvaeguritele näidati teatrietendust kirjeldustõlke abil

15. oktoobril tähistatakse kõikjal maailmas rahvusvahelist valge kepi päeva – päeva, mil pööratakse tavapärasest enam tähelepanu inimestele, kes saatuse tahtel on nägemisvõimest kas täiesti või osaliselt ilma jäänud.

F: Tiiu Leidsalu

Läänemaa Nägemisvaegurite Ühing korraldas Haapsalu sotsiaalmajas 18. oktoobril teabepäeva nägemisprobleemidega inimeste erivajadustele tähelepanu juhtimiseks. Selle teema oli kirjeldustõlge. Osalenud said muu hulgas läbi kirjelduste teada, kuidas nägid välja neile esinenud politseinik ja näitlejad.

Mis on kirjeldustõlge?

Kirjeldustõlge aitab nägemispuudega inimestel kirjeldamise abil osa saada visuaalsest maailmast – kus ja kuidas paiknevad esemed ning inimesed vaataja suhtes, milline on värvimaailm, milline näeb inimene välja, milline on tema riietus jne.

Seda teenust on viimastel aastatel üsna palju kasutatud filmides, teatrietendustel, näitustel, suvisel tantsupeol, muuseumides ja paljudes muudes kohtades.

Igat kirjeldamist ei saa aga nimetada kirjeldustõlkeks. Eestis on praegu üle veerandsaja koolitatud kirjeldustõlgi ja üheksa kirjeldustõlke konsultanti. Kas seda on vähe või palju? Kaldun arvama, et igas linnas, ka väikelinnas Haapsalus, võiks olla koolitatud kirjeldustõlk.
Põnevat päeva alustas Lääne prefektuuri Haapsalu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Vello Vichterpal, kes sai suurepäraselt hakkama enda kirjeldamisega. Tunnises loengus saime teada, kuidas olla nähtav hämaral ajal liikudes tänaval, millised õigused on jalakäijal ja jalgratturil kõnniteel ning ülekäigurada ületades, kuidas kaitsta oma vara varaste eest ja palju muud.

Loengule järgnes muusikakooli saalis SEE Teatri neli lühisketši „Elu läbi naeru“.

Enne lühinäidendi algust kirjeldas Eve Merima ennast ja teisi näitlejaid. Iga lühipala algul tutvustas ta laval olevaid rekvisiite, näitlejate riietust ja seda, mis laval toimuma hakkab.

”Taolist kirjeldust tegin elus esimest korda. Loodan, et jäite rahule,” ütles Eve Merima. Ta sai hästi hakkama, sest tal on suurepärane visuaalne tunnetus.

Suur tänu külalistele, kes aitasid õpetliku ja põneva päeva läbi viia, saades sealjuures ise uue kogemuse võrra rikkamaks!


Tiiu Leidsalu

Vasta

Sinu e-maili ei avaldata.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.